Niektóre składniki naszej diety zostały docenione dopiero wraz z upływem kolejnych dekad. Nie inaczej było z jagodą błotną znaną jako żurawina. Właściwości tej rośliny były znane już społecznościom plemiennym (również Słowianom), niemniej jednak do łask jako składnik diety leczniczej powróciła w pełnej krasie niedawno.

Wyjątkowość żurawiny sprowadza się do tego, że działa ona na wiele dolegliwości, można więc śmiało stwierdzić, że kwalifikuje się do tzw. grupy „superfoods” (podobnie jak awokado, jagody goi czy szpinak). Dlaczego warto włączyć żurawinę do swojej diety?

Właściwości żurawiny, o których medycyna ludowa mówiła od dawna gruntownie przebadano w laboratoriach. Pozwoliło to wykazać, iż owoc ten faktycznie charakteryzuje się kompleksowym działaniem prozdrowotnym. Do najważniejszych cech można zaliczyć m.in.:

  • działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne – pomocne zarówno w przypadku wszelkiego rodzaju schorzeń obejmujących drogi moczowe, jak i wrzodów w układzie pokarmowym, w obrębie jamy ustnej czy problemów z cerą (w postaci trądziku, zaskórników czy przetłuszczającej się skóry);
  • dużą zawartość witamin i antyoksydantów, pomagających zwalczać wolne rodniki (stanowiące jedną z przyczyn powstawania nowotworów).
  • na szczególną uwagę zasługują też proantocyjanidyny, wspomagające pracę serca, obniżające poziom cukru we krwi oraz korzystnie oddziałujące na pracę wątroby;
  • korzystny wpływ na układ immunologiczny, ułatwianie przyswajania składników odżywczych przy awitaminozie;

zurawina

Jedyną wadą żurawiny może być jej ograniczona dostępność – jest to bowiem owoc sezonowy, w świeżej postaci osiągalny od października do stycznia. Warto jednak zaznaczyć, iż identyczne działanie co świeża roślina ma sok z niej pozyskiwany, który można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością. Właściwości prozdrowotnych nie tracą również owoce przetworzone na dżemy, konfitury czy sosy. Nawet suszona żurawina zachowuje swoje wyjątkowe właściwości przez co najmniej kilka lat. Rozwiązaniem może być także zaopatrzenie się w suplementy diety zawierające wyciąg z tego owocu, choć tutaj należy uważnie przestudiować skład.