Każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że nie ma nic wspanialszego niż domowe wypieki, których bajeczny zapach roznosi się po wszystkich pomieszczeniach i wodzi na pokuszenie…

Prawdziwą klasyką gatunku, jeżeli chodzi o tradycyjne polskie ciasta, jest oczywiście słynna szarlotka, zwana również jabłecznikiem. To właśnie ona, jak chyba żadne inne ciasto, przywodzi na myśl cudowne smaki dzieciństwa…

Ale czy na pewno szarlotka jest taka polska, jak się nam wszystkim wydaje? Czy musisz przygotowywać ją wyłącznie z jabłek? Już teraz poznaj ciekawostki na temat najbardziej kultowego ciasta w Polsce i wypróbuj bajecznie prosty przepis, który zagwarantuje Ci kulinarny sukces zarówno na kameralnym spotkaniu przy kawie, jak i na dużym przyjęciu!

Była sobie szarlotka…

Myli się ten, kto sądzi, że poczciwa szarlotka, znana i ogromnie uwielbiana nie tylko w Polsce, może pochwalić się długą, wielowiekową tradycją. Fakt, nie należy ona do wypieków najmłodszych, ale wymyślona została wcale nie tak dawno temu, bo początkiem XIX wieku. O wiele ciekawsze niż wiek szarlotki jest natomiast jej pochodzenie – można by rzec, iście królewskie. Choć obecnie wszystkim nam kojarzy się bardzo swojsko, przede wszystkim z babciną kuchnią, stworzona została ona przez… francuskiego cukiernika, który był wieloletnim pracownikiem na dworze samego cara Aleksandra I Romanowa. Marie-Antoine Carême, bo o nim mowa, wymyślił nowe ciasto właśnie dla swego pracodawcy, a nazwane zostało ono szarlotką na cześć Fryderyki Charlotty Wilhelminy Hohenzollern, późniejszej cesarzowej Rosji, która była żoną cara Mikołaja I.

Polski akcent

Myślisz, że szarlotka jest wyrobem cukierniczym składającym się z kruchego lub półkruchego ciasta i jabłek? Masz rację – częściowo. Jak się bowiem okazuje, może ona być pieczona z powodzeniem nie tylko z jabłkami (chociaż te rzeczywiście są najbardziej popularne), ale też np. z gruszkami, morelami czy brzoskwiniami. Typowo zaś polskim akcentem jest dodatek w postaci przypraw korzennych. Prym wiodą tutaj goździki i oczywiście cynamon. Co ciekawe, ten ostatni uznawany jest za silny afrodyzjak. Niezależnie od tego, czy wierzyć w to czy nie, wykazuje on działanie pobudzające i rozgrzewające.

Szarlotka popularna, bo… prosta?

To fakt, jabłecznik jest ciastem, którego nie tylko nie sposób pomylić z żadnym innym, ale też zasadniczo nie sposób zepsuć! Szarlotka naprawdę jest bajecznie prosta w przygotowaniu i co więcej, można ją zrobić szybko, nie używając do jej stworzenia masy skomplikowanych składników (sprawdź przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1797,name,szarlotka). Masło, mąka, cukier puder, jajko i oczywiście jabłka. Zaledwie tyle trzeba, aby przyrządzić wyjątkowo aromatyczne ciasto, które urzeknie każdego, kto po nie sięgnie.

Wszystkie składniki (poza jabłkami) należy ze sobą połączyć i odstawić do lodówki. Następnie podzielić ciasto na dwie części. Jedną z nich (pełniącą rolę spodu) podpiec, wyłożyć na nią podsmażone jabłka, przykryć drugą częścią i ponownie włożyć do piekarnika. Chyba najbardziej wymagającym zadaniem podczas pieczenia szarlotki jest pilnowanie, aby zbytnio się nie przyrumieniła!

Szarlotka ma jeszcze tę zaletę, że możesz ją serwować na wiele różnych sposobów. Zarówno na ciepło i na zimo, jako samodzielny deser lub jako dodatek do lodów. Doskonale wypadnie w połączeniu np. z bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Jeśli pragniesz urozmaicić smak tradycyjnej szarlotki, nie bój się eksperymentów – przy najbliższej okazji przygotuj nadzienie nie tylko z jabłek, ale np. ze wspomnianych gruszek czy brzoskwiń. Udanych i smacznych wypieków!