Dynia dla wielu osób stanowi jeden z dominujących smaków okresu jesiennego – zarówno jej wizualna, jak i kulinarna forma przywodzą na myśl właśnie tę porę roku. Warto zauważyć, iż warzywo to posiada szerokie zastosowanie. Jego tekstura pozwala zarówno na smażenie, pieczenie, duszenie czy gotowanie. Jak przyrządzić smakowite potrawy?

Poniżej prezentujemy kilka przykładów, w jaki sposób wykorzystać proste przepisy na dania z dyni. Przepisy na dania z dyni występują oczywiście w znacznie większej ilości – szczególnie w związku z tym, iż warzywo to można poddawać różnorodnej obróbce termicznej, nie tracąc jednocześnie jego walorów smakowych. Same wariacje na temat ciasta dyniowego są niezwykle liczne. Warto eksperymentować w kuchni właśnie z dynią, gdyż jest ona uniwersalnym produktem, który naprawdę trudno „zepsuć”.

Placki z dyni

Pierwszą z propozycji pozostają placki z dyni. Aby je przyrządzić potrzebne są następujące składniki:

  • obrana ze skórki,dania z dyni
  • starta na tarce dynia (około 500 gram),
  • 4 posiekane cebule szalotki,
  • opakowanie (2oo gram) sera feta,
  • 3 duże jajka,
  • bułka tarta (jako element panierki),
  • sól,
  • oliwa do smażenia.

Przepis jest wręcz banalnie prosty – wszystkie komponenty (oprócz bułki tartej) łączymy przy pomocy miksera w głębokiej misce, a następnie formujemy ręcznie małe placki, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanej oliwie dopóki się nie przyrumienią (z reguły to kilka minut dla każdej ze stron, gdyż masa jest dość wilgotna).

Pasta z dyni

Kolejnym sposobem na wykorzystanie dyni w kuchni może być pasta do kanapek. Tutaj przed przygotowaniem należy poddać dynię obróbce termicznej, tak, by miąższ był miękki. 1 dynię typu hokkaido pieczemy w rozgrzanym dania z dynido 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Następnie wyjmujemy ze środka miąższ (bez pestek), dodajemy 2 łyżeczki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, imbir, curry (bądź inne przyprawy wedle preferencji), a także gałązkę rozmarynu. Całość miksujemy w blenderze. Można połączyć taką masę ze startym żółtym serem.

Jako, iż w sklepach dostępnych jest kilka odmian dyni, jedne z nich mają zastosowanie do potraw wytrawnych, inne natomiast lepiej smakują na słodko. I tak dynia hokkaido oraz dynia biała lepiej sprawdzi się jako składnik deserów, natomiast odmiana piżmowa – będzie odpowiednia m.in. jako podstawa zupy, puree czy sosu do makaronu. Warto wspomnieć o właściwościach dyni:

w 100 gramach tego bogatego w błonnik warzywa zawiera się zaledwie 28 kilokalorii.

Prócz tego dietetycy wskazują na znaczną zawartość potasu, fosforu oraz betakarotenu. Niestety, nie dla każdego potrawy z dyni będą odpowiednim wyborem z uwagi na wysoki indeks glikemiczny tego pokarmu.