Na czym polega sekret burgera idealnego? Na perfekcyjnym balansie i harmonii wszystkich składników. Mięso nie może przyćmiewać dodatków, a dodatki – powodować, że aromat wołowiny staje się niewyczuwalny. Dlatego, choć może wydawać się, że do burgera pasuje niemal wszystko, kompozycja produktów, które trafią do bułki musi być dobrze przemyślana.

Jakie składniki można ze sobą łączyć? Jak eksperymentować, by nie przesadzić? Poznaj klasyczne i oryginalne dodatki, po które sięgają najlepsi szefowie kuchni na świecie.

Zacznijmy od klasyki…

„Naucz się chodzić, zanim zechcesz uczyć się latać”. Zgodnie z tą regułą, rozpoczynamy od najbardziej standardowego zestawu dodatków do burgera – tych, które znajdziesz np. w menu Bobby Burger w Krakowie oraz innych lokalach, nie tylko w Polsce. Zestaw „obowiązkowy” to:

  • pikle, czyli ogórki konserwowe o delikatnie słodkim posmaku,
  • czerwona cebula – łagodniejsza od białej i przyjemnie chrupiąca,
  • ser cheddar – o intensywnym aromacie,
  • plasterek świeżego pomidora,
  • sałata lodowa – pokrojona w paski.

Do tego oczywiście sosy – połączenie odrobiny majonezu, musztardy oraz keczupu dobrej jakości to idealny dodatek do tak stworzonej kompozycji. Opcjonalnie do tego zestawu trafić może również podsmażony na chrupko boczek w plastrach lub prażona cebulka.

Testuj nowe połączenia smaków

Jeżeli wersję podstawową masz już opanowaną, czas ubogacić aromat burgerów. Smak mięsa mogą podkreślić również inne kompozycje dodatków. Jakie? Do tych chętnie wykorzystywanych w najlepszych burgerowniach można zaliczyć m.in. takie zestawienia jak:

  • mozzarella, prosciutto, rukola, suszone pomidory – w wersji „włoskiej”; to składniki o dość delikatnych, dobrze uzupełniających się smakach, które nie będą stanowiły przeciwwagi dla mięsa,
  • awokado, skarmelizowana cebula, ser mimolette lub manchego, a do tego opcjonalnie chutney z mango – bardziej egzotyczne połączenie o intensywnym aromacie,
  • ser pleśniowy typu gorgonzola, liście szpinaku – dla miłośników wytrawnych aromatów,
  • guacamole i jalapeno – idealne dla fanów ostrzejszych, meksykańskich klimatów.

To oczywiście nie koniec dobrych połączeń smakowych. Tworząc swoje własne, sięgnij również po takie dodatki jak na przykład: oliwki, camembert, ser feta, chutney z malin lub porzeczek, kiełbasa chorizo, polski oscypek i żurawina… Tylko próbując nowych smaków, znajdziesz ten idealny.

Pamiętaj też, że poza dobrze dobraną kompozycją dodatków ważna jest również ich jakość. To ona jest najważniejszą bronią burgerów gourmet. Nawet w najbardziej uproszczonej wersji ta amerykańska potrawa będzie smakowała wyśmienicie, pod warunkiem, że zostanie przyrządzona z pasją i starannością. Tak jest na przykład w Bobby Burger w Krakowie i innych, podobnych lokalach.

Jeśli więc chcesz skosztować tej potrawy w wersji, która zapewni Twoim kubkom smakowym niezapomniane wrażenie – zdecyduj się na burgera. Zamów go w dobrym miejscu lub przyrządź go samodzielnie, dbając o dobrze dobraną kompozycję smakową.