Szpinak to popularne warzywo, które zawsze warto mieć w swojej kuchni – z jego pomocą jesteśmy bowiem w stanie wyczarować trzydaniowy obiad.

Chipsy ze szpinaku

Obiad ze szpinakiem w roli głównej zaczynamy od przyrządzenia chipsów na ich bazie. Potrzebne nam będą do tego:

  • 250 g szpinaku,
  • oliwa z oliwek,
  • ulubione przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz.

Szpinak płuczemy, osuszamy i umieszczamy w misce. Niewielką ilość oliwy mieszamy z przyprawami i polewamy nią liście. Następnie układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

Zupa szpinakowa z serem feta

Kolejna obiadowa propozycja to zupa z dodatkiem sera feta. Składniki niezbędne do jej przygotowania to:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 600 g szpinaku liściastego,
  • 100 g sera feta,
  • 100 g śmietany kremówki,
  • 3 dymki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Białą część dymki i czosnek siekamy i smażymy na gorącej oliwie aż do zeszklenia. Posypujemy mąką i krótko podsmażamy. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szpinak i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Szczypiorek kroimy w drobną kostkę. Ser feta kruszymy. Łączymy składniki ze sobą. Zupę doprawiamy śmietaną i lekko miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Serwujemy z dodatkiem kawałków fety zmieszanej ze szczypiorkiem.

Sprawdź też inne na pomysły na dania ze szpinakiem:
https://www.przepisy.pl/skladniki/warzywa/szpinak

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Do przyrządzenia drugiego obiadowego dania potrzebne nam będą:

  • 400 g fileta z kurczaka,
  • 2 plastry cienko pokrojonego boczku (można je zastąpić 2 kawałkami suszonych pomidorów).

Marynatę przygotujemy z:

  • ½ ząbka czosnku,
  • 2 łyżeczek oliwy
  • 1 łyżeczki soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki papryki w proszku.

Sos szpinakowy zrobimy natomiast z pomocą:

  • 100 g szpinaku,
  • 80 ml śmietany kremówki 36%,
  • 40 g sera gorgonzola,
  • 2 łyżeczek masła,
  • ½ ząbka czosnku,
  • po ½ łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • szczypty gałki muszkatołowej.

Filety z kurczaka doprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy startym czosnkiem, papryką w proszku, sokiem z cytryny oraz oliwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy bez przykrycia przez 35 minut.

Szpinak opłukujemy i osuszamy. Na patelni roztapiamy masło i lekko podsmażamy na nim starty czosnek. Dodajemy szpinak i mieszamy aż do zwiędnięcia. Doprawiamy solą oraz pieprzem, wsypujemy ser oraz śmietankę i mieszamy przez 2 minuty. Posypujemy mąką pszenną i ziemniaczaną, mieszamy, zagotowujemy, odstawiamy z ognia i doprawiamy gałką muszkatołową.

Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Na upieczonego kurczaka wykładamy sos szpinakowy, posypujemy boczkiem lub pomidorami i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut.

To danie obiadowe zaserwować można zarówno z makaronem, jak i ziemniakami czy ryżem.