Żyjemy w klimacie umiarkowanym, co oznacza, że każda pora roku ma wpływ na to, co możemy znaleźć na naszych talerzach. Przekonanie, że w miesiącach chłodniejszych należy żywić się głównie potrawami wysokokalorycznymi i obfitującymi w tłuszcz niestety nadal funkcjonuje w społecznej świadomości, aczkolwiek widać pozytywne przemiany. O tym, co jeść jesienią rozpisują się kolejni eksperci – jednak specjalistyczna wiedza wcale nie jest konieczna by przygotowywać wartościowe, ale przede wszystkim smaczne posiłki i nie stracić pozytywnej energii mimo niższych temperatur i mniejszego nasłonecznienia. Oto kilka prostych wskazówek.

Równowaga białek, węglowodanów i tłuszczy – niezależnie od pory roku

Jak o każdej porze roku, tak również w końcu lata oraz miesiącach jesiennych warto sięgać po produkty sezonowe. Na straganach, w sklepach ekologicznych a nawet w supermarketach można znaleźć krajowe owoce i warzywa, takie jak: brokuły, bakłażany, buraki, cukinię dynię, kalarepę, paprykę, a także śliwki, żurawinę, zimowe odmiany jabłek, gruszki, pigwę.

Wszystkie z produktów można poddawać obróbce termicznej, choć należy pamiętać, że najwięcej witamin i minerałów obecnych jest w surowych warzywach i owocach. Można eksperymentować z blanszowaniem warzyw, gotowaniem ich na parze, przyrządzaniem pożywnych, ale niekoniecznie tuczących kremowych zup. Istotne, by nie psuć naturalnego smaku dodatkami w postaci przypraw składających się w dużej mierze z konserwantów.

Prócz warzyw i owoców, a także produktów pełnoziarnistych, dodających energii na dłuższy czas oraz pobudzających metabolizm trzeba pamiętać również o obecności w diecie pełnowartościowego białka. Można je znaleźć w chudym nabiale, jajkach (których spożycie należy jednak ograniczyć do kilku w tygodniu z uwagi na wysoki poziom cholesterolu w tym produkcie), białym mięsie drobiowym.

Kolejnym istotnym elementem podczas układania jadłospisu wskazującego na to, co jeść jesienią są tłuszczowe produkty. Zaliczyć można do nich przede wszystkim tłuszcze roślinne o dużej zawartości kwasów omega-3 – takie jak olej rzepakowy, lniany czy oliwa z oliwek. Tłuszcze te są niezwykle istotne dla prawidłowego przyswajania witamin (w szczególności witaminy D oraz antyoksydantów – A, C, E) oraz minerałów. Dodatkowo umożliwiają regulację poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi na rzecz wzrostu cholesterolu HDL, który ma za zadanie stabilizować pracę układu sercowo – naczyniowego.

co jesc jesienia

Dodatkowe wsparcie układu immunologicznego

Jesienią warto zadbać również o odporność, i to niekoniecznie poprzez przyjmowanie rozlicznych suplementów. Równie dobrze sprawdzą się tutaj probiotyki, a także czosnek. To warzywo, mimo nieco zniechęcającego aromatu ma szczególne właściwości antybakteryjne, stymuluje do pracy układy trawienny oraz oddechowy, a także pomaga wzmocnić układ immunologiczny. Dieta na chłodniejsze miesiące powinna składać się z posiłków rozgrzewających – tutaj jednak warto pamiętać, że wcale nie muszą być one ciężkostrawne. Wystarczy sięgnąć po przyprawy takie jak imbir, cynamon czy zioła. Dzięki temu wiosną nie będziemy borykać się z dodatkowymi kilogramami, a nasz poziom energii będzie przez cały rok optymalny.