Jarmuż zdobył w ostatnich latach niebywałą popularność wśród miłośników zdrowego odżywiania – niestety nie tyle ze względu na prozdrowotne właściwości, co na promowanie tej kapustnej rośliny przez celebrytów. A szkoda, bo ta akurat odmiana kapusty jest doceniana na świecie nie tylko dzięki ilości składników odżywczych, ale i możliwościach zastosowania. Wtajemniczeni wiedzą, że hitem ostatnich miesięcy są nie tylko zupy, sałatki czy gołąbki, lecz również chipsy z jarmużu.

Szerokie zastosowanie tej rośliny to nie jej jedyna zaleta. Kapusta o dłuższych niż inne odmiany, pomarszczonych liściach to doskonałe źródło błonnika oraz witamin (głównie C i K), minerałów – takich jak wapń czy potas, a także przeciwutleniaczy – m.in. sulforafanu. To substancja o silnym działaniu antynowotworowym. Chroni m.in. przed rakiem płuc, prostaty czy jelita grubego. Indole zawarte w roślinie są natomiast doskonałym sposobem na wsparcie profilaktyki nowotworu piersi. Mimo, iż jarmuż to rodzaj kapusty zawiera także karotenoidy – przeciwutleniacze obniżające ryzyko zachorowań na nowotwory krtani, przełyku czy pęcherza. Dobrą informacją dla wegetarian i wegan jest fakt, iż chipsy z jarmużu, bądź też sałatka na jego bazie dostarczają wartościowego białka, którego niedobory w diecie mogą wynikać np. z wyeliminowania z jadłospisu nabiału czy potraw mięsnych.

Jarmuż to roślina sezonowa – jest dostępny w miesiącach jesiennych i zimowych. Wybierając produkt warto sprawdzić, czy liście są odpowiednio ciemne, jędrne i bez plam czy przebarwień. Po zakupie kapustę przechowuje się w lodówce (najlepiej na dole), można też go zamrozić (dobrze znosi mróz).

Jarmuż nie powinien być zbyt długo poddawany obróbce termicznej – by nie stracić swoich prozdrowotnych właściwości.

By przygotować chipsy z jarmużu wystarczy zaopatrzyć się w około 100 gram tego warzywa, oliwę z oliwek lub olej rzepakowy (w ilości około 20 ml), sól i przyprawy do smaku.

Dokładnie umyte i osuszone liście dzieli się na niewielkie kawałki, wycina z nich pozostałości łodyżek, następnie skrapia oliwą oraz piecze w uprzednio nagrzanym do temperatury ok. 150 stopni piekarniku przez 5 minut. Blaszkę warto wyłożyć papierem do pieczenia. Listki jarmużu szybko ciemnieją – dlatego trzeba uważać, by się nie spaliły. To zdrowa alternatywa dla gotowych produktów, obfitująca w składniki odżywcze, a uboga w kalorie. 100 gram jarmużu i oliwa z oliwek w niewielkiej ilości to wydatek energetyczny poniżej 250 kcal.